Czego nie wiesz o zupkach w proszku?

Pewnie słyszałeś o zagrożeniach dla naszego organizmu, jakie płyną z częstego posilania się tak zwanymi zupkami chińskimi. Co dokładnie sprawia, że powinniśmy wystrzegać się podobnych ekspresowych dań jak ognia?

Dania w proszku to żywność chemicznie przetworzona, która zawiera przeciwzbrylacze, substancje przeciwutleniające, barwniki, emulgatory i wiele innych – te składniki są bardzo groźne dla naszego zdrowia. Jeszcze niedawno stosunkowo łatwo było odróżnić te substancje – na etykietach oznaczane były literą E. Teraz producenci często obchodzą tę zasadę i używają nazw naturalnych. Z tego powodu powinniśmy być podwójnie czujni.

Szczególnie szkodliwym składnikiem zupek w proszku jest makaron. W czasie produkcji poddany procesowi smażenia, zawiera w sobie dużą ilość tłuszczu, który bardzo utrudnia trawienie, zatem jest niezmiernie niezdrowy dla żołądka.

Również Twoja cera ucierpi na częstym spożywaniu dań ekspresowych. W związku z dużą ilością szkodliwych dla żołądka składników w procesie trawienia wytwarzane są toksyny, których nasz organizm chce się pozbyć. Zaczyna się zatem zwiększona praca gruczołów łojowych, które wydalają niezdrowe substancje – to odbija się na naszej cerze.

Kolejnym powodem, dla którego należy zrezygnować z jedzenia zupek w proszku, jest ich niewiarygodnie wysoka zawartość soli. Jedna zupka chińska może zawierać nawet więcej soli niż paczka chipsów! To ilość, która przewyższa maksymalną dawkę soli, jaką dziennie może spożyć człowiek. Jeden z wielu negatywnych efektów, jakie może mieć sól dla naszego zdrowia, to nadciśnienie tętnicze, a to z kolei często prowadzi do chorób kardiologicznych lub udaru mózgu.

Komentarze zostały zablokowane.