Zmodyfikuj dietę w ciąży

Nie wszystko, co zdrowe i smaczne na co dzień, wskazane jest dla kobiet w ciąży. Poniższa lista produktów na pewno pomoże Ci odpowiednio dostosować dietę w tym okresie.

Ryby, których powinnaś się wystrzegać:

  • okonie,
  • szczupaki,
  • sandacze,
  • miętusy,
  • wątróbki z dorsza, innych ryb,
  • węgorze,
  • surowe owoce morza,
  • łosoś hodowlany,
  • ryby zimnowędzone oraz wędzone,
  • ryby niewiadomego pochodzenia i niezbyt świeże.

Wskazane:

  • ryby, pochodzące z otwartych mórz, oceanów, np. dorsz, makrela, oraz sielawa,
  • potrawy ze śledzi, paluszki rybne, kawior,
  • łososie morskie, oceaniczne,
  • ryby hodowlane,
  • sieje,
  • śledzie, pochodzące z połowów oceanicznych,
  • świeże ryby z renomowanych wędzarni,
  • surowe ryby, np. sushi można spożywać pod warunkiem, że są świeże, pochodzące z renomowanego sklepu, baru, restauracji.

Nieodpowiednie mięso:

  • surowe, półsurowe,
  • drób, jaja,
  • wątróbka,
  • tatar,
  • zimne mięsa, które powinny być najpierw podgrzane,
  • uważaj na podroby, spożywaj tylko świeże mięso, z renomowanych firm, sklepów,
  • słabo dopieczone mięso z grilla.

Unikaj poniższych rodzajów mleka i serów:

  • niepasteryzowane mleko i sery z niego wyprodukowane,
  • miękkie i półmiękkie sery pleśniowe (camembert, gorgonzola, brie).
Komentarze zostały zablokowane.