Program Dieta 5
Nowy program komputerowy Dieta 5 został opracowany w Samodzielnej Pracowni Epidemiologii i Norm Żywienia, Instytutu Żywności i Żywienia w 2011 roku.
Charakterystyka programu
Program komputerowy DIETA 5 służy do wyliczania wartości odżywczej i składu spożywanej diety oraz do planowania diety. Program zawiera nowe rozwiązania ułatwiające planowanie jadłospisów i tworzenie baz diet.
Baza programu zawiera dane pochodzące z:
- tabel składu i wartości odżywczych żywności: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K, PZWL, 2005,
- „Dieta bezglutenowa – co wybrać? Wartość odżywcza produktów i potraw.” Kunachowicz H. PZWL, 2001,
- „Znowelizowanych Norm Żywienia Człowieka” Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., PZWL, 2008, w których wprowadzono nowe poziomy norm EAR, RDA, AI, UL uwzględniające masę ciała i poziom aktywności fizycznej.
Program zawiera w bazie ponadto:
- ponad 1200 suplementów diet aktualnie zarejestrowanych preparatów,
- ponad 1800 potraw i produktów, w tym: produkty wzbogacane, produkty bezglutenowe, wody mineralne, potrawy typu fast-food, odżywki dla dzieci, napoje energetyzujące i izotoniczne, owoce morza.