Zmodyfikuj dietę w ciąży
Nie wszystko, co zdrowe i smaczne na co dzień, wskazane jest dla kobiet w ciąży. Poniższa lista produktów na pewno pomoże Ci odpowiednio dostosować dietę w tym okresie.
Ryby, których powinnaś się wystrzegać:
- okonie,
- szczupaki,
- sandacze,
- miętusy,
- wątróbki z dorsza, innych ryb,
- węgorze,
- surowe owoce morza,
- łosoś hodowlany,
- ryby zimnowędzone oraz wędzone,
- ryby niewiadomego pochodzenia i niezbyt świeże.
Wskazane:
- ryby, pochodzące z otwartych mórz, oceanów, np. dorsz, makrela, oraz sielawa,
- potrawy ze śledzi, paluszki rybne, kawior,
- łososie morskie, oceaniczne,
- ryby hodowlane,
- sieje,
- śledzie, pochodzące z połowów oceanicznych,
- świeże ryby z renomowanych wędzarni,
- surowe ryby, np. sushi można spożywać pod warunkiem, że są świeże, pochodzące z renomowanego sklepu, baru, restauracji.
Nieodpowiednie mięso:
- surowe, półsurowe,
- drób, jaja,
- wątróbka,
- tatar,
- zimne mięsa, które powinny być najpierw podgrzane,
- uważaj na podroby, spożywaj tylko świeże mięso, z renomowanych firm, sklepów,
- słabo dopieczone mięso z grilla.
Unikaj poniższych rodzajów mleka i serów:
- niepasteryzowane mleko i sery z niego wyprodukowane,
- miękkie i półmiękkie sery pleśniowe (camembert, gorgonzola, brie).